Välj en sida

Även om det ofta kan vara positivt att ansöka om lån utan UC finns det även vissa specifika situationer då det kanske inte är att rekommendera. Till exempel är det vanligt att låntagare gör valet att låna pengar utan UC:s inblandning i syfte att kunna ta flertalet lån. För när krediterna inte registreras i UC:s register över kreditupplysningar och förfrågningar ökar möjligheten för låntagaren att beviljas ett lån hos en låntagare som använder sig av en annan leverantör av kreditupplysningar.

Men även om detta på kort sikt kan tyckas vara en bra idé är det inte rekommenderat att gå tillväga så här. Risken är nämligen överhängande att du gräver dig själv en allt djupare grop och skuldsätter dig i en högre grad än vad du har ekonomi för att kunna klara av. En alltför hög skuldsättningsgrad är aldrig positiv och högst sannolikt kommer du då få svårigheter att betala tillbaka dina lån. Detta leder i sig till betalningsanmärkningar och sådana bör du försöka undvika då de har en väldigt negativ effekt på din ekonomiska situation.

Så om du vet med dig att du inte kommer kunna betala tillbaka ett lån planenligt bör du helt enkelt avstå från att ansöka om lånet. Och du bör även överväga att ge upp dina försök att beviljas ett lån utan UC om du redan har gjort flertalet ansökningar men fått avslag på dessa.

Vanligt misstag som görs relaterade till lån utan UC

Det finns många fördelar med att ansöka om lån utan UC men även vissa potentiella fallgropar. Ett av de vanligare misstag som svenska konsumenter gör när de ansöker om snabblån är att man gör en alltför stark koppling mellan UC och fenomenet med kreditupplysningar. Det är nämligen inte så att ingen kreditupplysning görs bara för att den inte görs hos Upplysningscentralen (UC). Kreditupplysningen görs istället hos ett annat bolag, till exempel hos Bisnode eller Creditsafe.

Därför bör du istället tänka så här:

  • Även när du ansöker om lån utan UC görs en kreditupplysning.
  • Kreditupplysningen görs då hos ett annat bolag än just UC.
  • Du bör endast ansöka om lån om du verkligen har förmågan att betala tillbaka pengarna.
Profilbild
Senaste inläggen av Anita Björklund (se alla)