Välj en sida

Kreditkort och kontokredit har flera likheter – men även flera olikheter. Vilket sätt är bäst för att låna pengar under kortare perioder?

Kreditkort

Alla inköp som sker med ett kreditkort samlas ihop på en månadsfaktura. En gång per månad skickar sedan kortföretaget en faktura på hela beloppet. Lite förenklat kan sägas att en person som handlat med ett kreditkort i januari för 15 000 kronor kommer få en faktura på 15 000 kronor i februari. Exakt vilket datum som fakturan skickas ut, och därmed sammanställning sker, kan variera mellan olika kort.

På fakturan framgår hur stort belopp som är utnyttjad kredit samt vad som lägst måste betalas. Personen kan alltså välja mellan att betala tillbaka hela beloppet eller bara en del av det. Om hela betalas uppstår ingen räntekostnad. Om delar betalas kommer räntekostnad uppstå på resterande del – vilken alltså skjuts upp till kommande faktura. Det finns alltid ett lägsta belopp att betala vilket kan vara 5 % av utnyttjad kredit eller 150 kronor som exempel.

  • Räntefri period
  • Välj valfritt återbetalningsbelopp
  • Använd krediten genom kortköp

Kontokredit

För att kunna använda en kontokredit (ofta kallad onlinekredit) behöver först inloggning ske på kreditbolagets hemsida. I inloggat läge väljs hur stor del av krediten som önskas betalas ut till personens eget bankkonto. Därefter kan inköp ske med det kort som är kopplat till detta konto.

Räntekostnad uppstår i detta fall från den dagen då överföring sker. Det är en av punkterna som skiljer mot att låna pengar med ett kreditkort då kreditkortet har räntefria dagar.
Vid återbetalning finns en likhet med kreditkortet. En faktura skickas ut och personen väljer om hela beloppet ska återbetalas eller bara en del av det. Betalas enbart en del kommer resterande summa skjutas upp till kommande faktura varpå ytterligare räntekostnad uppstår.

  • Ränta vid uttag
  • Ta ut från krediten till bankkonto
  • Välj valfritt återbetalningsbelopp

Bästa sättet att låna pengar

Utifrån att kreditkortet har en räntefri period erbjuder kortet ett sätt att ”låna pengar räntefritt”. Detta genom att inköpet kan ske i januari men betalas via fakturan i februari. Förväntas däremot inte hela beloppet betalas på en gång kommer räntekostnad att uppstå under de månader som skulden återbetalas.
Utifrån ränta och tillgänglighet kan det vara bättre att låna pengar via en kontokredit. Räntan varierar mellan olika alternativ och bör alltså jämföras innan lån/kredit tecknas. Gällande tillgänglighet så finns det kontokrediter som godkänner betalningsanmärkningar och att upplysning inte tas hos UC. Det finns däremot inte kortföretag som godkänner detta.

Senaste inläggen av webmaster (se alla)