Välj en sida

Flera jämförelsesidor på internet, som jämför lån, presenterar nya snabblån. Vad kännetecknar dessa lån och vad menas med att de är nya?

Vad menas med nya snabblån?

De flesta jämförelsesidor för lån uppdateras regelbundet för att besökarna ska kunna göra en rättvis jämförelse av de olika långivarna som presenteras. Det kan exempelvis gälla:

  • Krav på inkomst
  • Lånebelopp
  • Räntenivåer som erbjuds
  • Nya kreditformer

Det publiceras även löpande nya snabblån, privatlån, bolån och andra krediter. Med andra ord är det nya artiklar som publiceras på sidan. Med nya snabblån kan det alltså finnas två olika förklaringar.

  • Nytt på sidan
    Allt eftersom jämförelsesidan växer kommer nya artiklar att publiceras. Det kan därmed vara ”nya snabblån” utifrån att de relativt nytt publicerats information om dem på hemsidan.
  • Nytt i Sverige
    Det andra alternativet är att det handlar om nya lån- och kreditgivare alternativt etablerade som lanserar nya låneformer eller varumärken. I detta fall är de verkligen nya på marknaden och kan därmed även presenteras så på jämförelsesidorna.

Varför söker låntagare dessa lån?

Det kan självklart finnas olika orsaker till att personer söker efter nya lån på den svenska marknaden. En vanlig orsak är att de blivit fått negativt svar vid ansökan hos andra aktörer och därmed söker andra företag att skicka in ansökan till. .

Det kan även handla om att personen inte betalat tillbaka i tid hos en långivare och på grund av detta blir nekad framtida lån. Detta oavsett om ekonomin har förbättrats avsevärt sedan tillfället då lånet inte återbetalades enligt avtal. Dessa personer kan eventuellt vilja söka efter nya snabblån för att därmed ansöka hos annan aktör.

Vad är snabblån?

Det finns ingen juridisk beskrivning på vad ett snabblån är. Vardagligt talat brukar det definieras som sms-lån dvs. låga summor, höga räntor och höga kostnader. Många drar gränsen för vad en högkostnadskredit är – dvs. en kredit med effektiv ränta på minst 30 %. Dessa omfattas av högkostnadskreditlagen som bland annat anger gräns för ränta och totalkostnad.

Högkostnadskrediter måste tydligt vara utmärkta med en röd varningstriangel som påvisar att det just är en högkostnadskredit och att låntagare kan förvänta sig mycket höga avgifter. Men, som redan nämnts, finns ingen exakt definition på snabblån vilket gör att flera av de varumärken som marknadsför snabblån inte är högkostnadskrediter.

Senaste inläggen av webmaster (se alla)