Välj en sida

Factoring är ett koncept inom finansvärlden som kan låta lite nischat. I själva verket har det dock varit en viktig del av den globala handeln i flera århundraden. I grund och botten rör det sig om en finansiell transaktion där ett företag säljer sina kundfordringar (i princip sina fakturor) till en tredje part. Detta görs till ett rabatterat pris för att köparen, factoringbolaget, ska kunna göra en lönsam affär. Samtidigt får företaget som säljer fakturorna omedelbar tillgång till pengar utan att behöva vänta på betalningarna från kunderna. Därmed finns det bara vinnare i denna typen av affärer.

3 saker som är värda att känna till om factoring

När det kommer till factoring som finansiellt koncept bör du känna till följande:

  • Den forntida historien. Som vi redan har nämnt är detta koncept ingen modern uppfinning. Dess rötter kan spåras ända tillbaka till det forntida Mesopotamien. Där anlitade köpmän mot en avgift agenter för att säkerställa en säker transport av sina varor. Denna enkla variant av tjänsten hjälpte köpmännen att undvika den potentiella risken med att transportera varor över långa avstånd. Även romarna använde sig av en liknande metod, där affärsmän kunde få ett förskott på fartygets last för att skydda sig mot potentiella förluster.
  • Utvecklingen under renässansen. När den globala handeln ökade under renässansen blev factoring särskilt viktigt. Handlarna behövde då ett smidigt kassaflöde för att finansiera sina satsningar. Factoringbolag i städer som London och Amsterdam klev då in för att tillhandahålla det kapital som behövdes.
  • Samtiden. Den moderna varianten av detta fenomen är i stort sett detsamma som gårdagens. Det är ett sätt för företag att få tillgång till kapital omedelbart istället för att vänta på att få sina fakturor betalda. Modern teknik, moderna regelverk och en globaliserad handel har dock förfinat processen.

Därför bör ditt företag överväga att använda sig av dessa tjänster

Varför bör då ditt företag överväga att använda sig av factoringtjänster? Det finns flera skäl till detta:

  • Omedelbar tillgång till kontanter. Företag kan upprätthålla stabila kassaflöden och hantera brådskande utgifter.
  • Outsourcing av inkasso. Vissa företag föredrar att låta factoringbolaget hantera inkassoprocessen.
  • Riskreducering. I synnerhet vid försäljning av fakturor utan revers är risken låg. Då förflyttas nämligen risken för obetalda fakturor från företaget till factoringbolaget.
Profilbild
Senaste inläggen av Marianne Hansen (se alla)