Välj en sida

De flesta av oss behöver någon eller några gånger i livet ta ett lån. Helt enkelt för att kunna finansiera stora investeringar som en lägenhet eller ett hus. Även om ett lån många gånger är oundvikligt finns det smarta sätt för att låna pengar enkelt och till ett så lågt pris som möjligt. Man kan säga att räntan är själva priset och kostnaden för lånet. Ju lägre räntan är, desto bättre för dig. Detta är den stora anledningen till varför man ofta behöver jämföra många olika långivare, för att hitta det bästa erbjudandet. Men hur sätts och bestäms egentligen räntan för ett lån?

Räntan bedöms utifrån personens återbetalningsmöjligheter, personens kreditvärdighet alltså. Om du har en bra och stabil inkomst samt inga skulder kommer en långivare kunna ge dig lägre ränta. Detta eftersom de känner sig trygga med din betalningsmöjlighet. En person som redan har en eller flera skulder och kanske en sämre ekonomi, innebär förstås en större risk för långivaren. För att kompensera risken höjer man då räntan, för att så snabbt som möjligt få in pengarna för lånet.

Effektiv och nominell ränta – viktigt att veta för att låna pengar enkelt

Man kan alltså tro att ett lån med lägst ränta är det bästa alternativet. Det är dock inte riktigt så enkelt. Istället måste du som låntagare kolla upp den effektiva och nominella räntan. Den effektiva räntan inkluderar samtliga kostnader för lånet, som aviavgifter, medan den nominella räntan endast visar just räntan. Med andra ord kan en låg nominell ränta verka bra, men kan egentligen innebära att det sedan tillkommer flertalet dyra extraavgifter. När är det då smart att ta ett lån?

  • När du har chansen att köpa något som står sig i värde eller som har möjlighet att växa på sikt (som ett hus).
  • När oförutsägbara utgifter uppstår, exempelvis om värmepumpen går sönder och du genast behöver köpa en ny.
  • När du behöver finansiera en privat utbildning.

Saker som är mindre bra att låna pengar till är sådant som absolut inte är nödvändigt, som en lyxig resa, inredning eller kläder. Ett misstag många gör är att de endast ser på fördelarna med ett lån, att kunna få saken eller investering nu. Man glömmer därmed bort flera år av avbetalningar och en minskad ekonomi.

För att låna pengar enkelt kan du börja med att jämföra lån hos jämförelsesajter. Här kan på bara några sekunder få upp hundratals olika banker och långivare och se deras erbjudande för just det lån du är intresserad av.

Profilbild
Senaste inläggen av Bengt-Olof Sundqvist (se alla)