Välj en sida

Är det möjligt att skaffa sig ett SMS-lån utan UC? Absolut! Faktum är att de flesta långivare faktiskt inte använder sig av UC utan istället har de en annan samarbetspartner. Ja, det är nämligen som så att en kreditupplysning alltid måste göras. Det är en vanlig missuppfattning att man kan få ett SMS-lån utan kreditupplysning. Om kreditupplysningen inte görs av UC görs den ofta av Creditsafe eller Bisnode.

Hur går det till när en UC görs?

Om du ansöker om ett SMS-lån måste långivaren göra en kreditupplysning på dig. Det går inte att komma runt eftersom det är reglerat genom lag. Vi associerar ofta kreditupplysningar med UC, eller Upplysningscentralen som det också heter, eftersom det är det bolag som funnits längst på marknaden. Det grundades av storbankerna på 1970-talet och egentligen har det en ganska bred produktportfölj men det är för kreditupplysningarna som det har blivit känt. När långivaren gör en kreditupplysning på dig gör man det för att bedöma risknivån. Det kanske låter otäckt men det är en rutinuppgift som alla långivare gör. Tänk dig själv att du ska låna ut en slant till någon. Då vill du så klart veta vem det är du lånar ut dina pengar till.

När en kreditupplysning görs på dig får långivaren bland annat information om din inkomst de senaste två åren, om du har några krediter och hur stor andel av den beviljade krediten som du har utnyttjat. Dessutom visar kreditupplysningen om du har betalningsanmärkningar samt om du har sökt några lån de senaste 12 månaderna. Kom ihåg att du lätt kan beställa en kreditupplysning på dig själv från UC:s hemsida! På så vis kan du på förhand se vilken information som långivaren kommer att kunna se om dig.

Varför vill man undvika UC?

Även om en kreditupplysning alltid måste göras kan det finnas andra skäl till varför du vill undvika att en UC görs. Om du nyligen har ansökt om flera lån kan du öka dina chanser att få ett nytt lån beviljat om du ansöker via ett bolag som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Det syns nämligen på kreditupplysningen om du har gjort många ansökningar och det kan väcka onödig uppmärksamhet. Samtidigt tycker vi att man kanske bör fundera över sin situation om man har fått avslag på många lån. Kanske är det då inte ett nytt lån som är lösningen.

En annan anledning att undvika UC är om du planerar att ansöka om ett större lån, t.ex. ett bolån, inom en snar framtid. Då kan det vara onödigt att riskera att få sämre villkor bara för att det syns på kreditupplysningen att du gjort många ansökningar. Kom ihåg bara att utifall du får ett lån beviljat så syns det på kreditupplysningen hur som helst, oavsett vilket kreditupplysningsbolag långivaren använder.

Hur får man ett SMS-lån utan UC?

De flesta SMS-lånen använder faktiskt ett annat kreditupplysningsbolag än UC. Därför är det lätt att hitta ett lämpligt SMS-lån där UC inte används. Istället anlitar de ofta Creditsafe eller Bisnode för att göra kreditupplysningen.

 

Profilbild
Senaste inläggen av Bengt-Olof Sundqvist (se alla)