Välj en sida

SMS-lån trots betalningsanmärkningar
Kan man teckna ett SMS-lån om man har betalningsanmärkningar? Det korta svaret är ja. Det är dock inte alla långivare som godtar betalningsanmärkningar och därför är det bra att jämföra noga innan man ansöker om ett SMS-lån. Dessutom är det inte alltid klokt att ansöka om ett lån om man har betalningsanmärkningar, men det beror på.

Hur allvarligt är det med en betalningsanmärkning?

En liten varning är på sin plats till att börja med. Om det är som så att du har en eller flera betalningsanmärkningar bör du börja med att fundera på om det verkligen är ett SMS-lån du behöver. Det är suveränt med SMS-lån bara man använder dem på rätt sätt. Att teckna ett nytt SMS-lån för att betala tillbaks tidigare skulder är inte en bra idé. I sådana fall är det bättre att lösa in de tidigare skulderna genom ett samlingslån. Då får du bättre villkor.

Med det sagt finns det faktiskt lägen då det känns helt OK att ansöka om ett SMS-lån trots att man har en betalningsanmärkning. Det kan kännas förargligt att få en betalningsanmärkning men faktum är att det är långt ifrån alltid man får det på grund av en dålig ekonomi. Det händer till exempel att folk reser bort under en längre tid och glömmer bort att en faktura var på väg in. Man missar fakturan, påminnelsen och brevet från Kronofogden och vips har man en betalningsanmärkning. Ett annat exempel är att man får en parkeringsbot som blir liggande och faller i glömska. Det är inte bra – sådant ska man hålla koll på, men det kan drabba den bäste.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkning innebär att det finns en uppgift hos kreditupplysningsbolagen om att du inte skött dina betalningar. Det inträffar till exempel om Kronofogden har registrerat ett betalningsföreläggande på dig. Själva betalningsanmärkningen ligger med andra ord inte hos Kronofogden utan hos till exempel UC, Bisnode eller Creditsafe.

Det finns flera exempel på när en privatperson kan råka ut för en betalningsanmärkning. Det vanligaste är att det finns ett beslut om betalningsföreläggande efter en anmälan från ett företag. Det kan gå till ungefär så här: Du betalar inte en faktura av ett företag i tid. Då får du en eller flera påminnelser. Om du inte betalar då heller skickar företaget troligtvis ärendet till inkasso. Om inkassoföretaget också misslyckas med att få in betalningen ansöker de om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden, som då försöker kontakta dig. Om du inte svarar eller protesterar hamnar du i Kronofogdens register. Följden blir att du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.

Andra exempel på när man kan få en betalningsanmärkning är om man inte har betalat skatter och TV-avgifter. Om Kronofogden fattat beslut om skuldsanering kan det också leda till en betalningsanmärkning.

Hur länge ligger betalningsanmärkningen kvar?

Om du funderar på att skaffa ett SMS-lån och tror att du kanske har en betalningsanmärkning kan det vara en bra idé att först kolla om du verkligen har en anmärkning. Oftast ligger betalningsanmärkningar kvar i tre år. Om det handlar om misskötta kontokortskrediter ligger uppgiften kvar i två år som regel. Skuldsanering däremot syns i fem år. Du kan lätt kontrollera om du har en betalningsanmärkning genom att ladda ner din UC för en liten avgift. Du kan även kontakta Kronofogden och begära att få se vad som finns registrerat på dig i deras register. Kom ihåg bara att själva betalningsanmärkningen inte syns där!

Hur ansöker jag om ett SMS-lån trots att jag har betalningsanmärkningar?

Det finns flera SMS-lån där det är OK om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Långivaren gör en bedömning från fall till fall. Om du till exempel har en god ekonomi i övrigt kan dina chanser att få lånet godkänt vara större. För långivaren är det också intressant att titta på när betalningsanmärkningen skedde. Om det var länge sedan och handlade om ett mindre belopp är det så klart bättre än om du har flera betalningsanmärkningar som inträffat nyligen.

Tänk bara på att jämföra olika SMS-lån noga innan du ansöker. Ansök bara ett SMS-lån där långivaren uttryckligen anger att de accepterar betalningsanmärkningar. På så vis undviker du att kreditupplysningar görs på dig onödan. Det är svårt att kora det bästa sms lånet men att titta på villkoren kan man få sig en bild kring vilka man bör vända sig till.

Profilbild