Välj en sida

Jämför ränta och tjäna tusenlappar

Ränta är ett centralt begrepp inom ekonomin. Oavsett om du vill låna eller spara pengar är det viktigt att du jämför ränta så att du kan hitta ett så bra erbjudande som möjligt. Det känns nästan som om det finns oändligt med lån och sparprodukter på marknaden att välja bland. Det kan vara svårt att veta vad som verkligen är bra. Att jämföra räntor bland långivare är ett bra sätt att börja på.

Ränta på ränta

Einstein lär ha sagt att ränta på ränta är världens åttonde underverk. En krona som man spar idag kommer att vara värd mycket mer i framtiden tack vare ränta på ränta-effekten. Ränta på ränta fungerar både om man ska låna pengar eller spara. Skillnaden är förstås att du vill ha så hög ränta som möjligt på sparade pengar medan du på lånet vill att räntan ska vara så låg som möjligt. Vet du hur mycket 1 000 kronor är värt om 20 år om räntan är 5 procent? Tusenlappen kommer att ha förvandlats till 2653 kronor tack vare ränta på ränta-effekten. Om 40 år blir det inte dubbelt så mycket utan det blir hela 7040 kronor! Ju större summa pengar man sparar och ju högre ränta desto mer imponerande effekt av ränta på ränta-effekten.

Jämför ränta på lån

Det finns mängder med anledningar att låna pengar. Kanske vill man köpa en ny bostad, bil eller båt, kanske vill man reparera stugan eller bygga en altan. Ibland behövs ett lite mindre lån för semestern eller för att täcka en oförutsedd utgift. Det finns mängder av lån att välja bland i Sverige. Gemensamt för alla lån är att du får betala ränta på de pengar som lånas. Skillnaden är enorm mellan de dyraste och de billigaste lånen. Därför är det bra att sätta sig ner och jämföra räntan noga. Det blir extra viktigt när det är ett lån med lång löptid. Med en ränta som betalas år ut och år in blir det stor skillnad i hushållskassan om du kan få ner räntekostnaden.

Jämför ränta på sparandet

I dagsläget är det svårt att hitta sparkonton med bra ränta men det finns faktiskt vissa aktörer som erbjuder flera procent i ränta. Om du har pengar med en sparhorisont på några år är sparkonto en bra placering. Då kan du få loss pengarna snabbt om du vill. Jämför ränta mellan olika sparkonton men titta även på villkoren. Ibland binds pengarna under en viss tid och då kan du inte ta ut dem från kontot utan att betala en extra avgift.

Profilbild
Senaste inläggen av Marianne Hansen (se alla)