Välj en sida

Vilken är den bästa hemförsäkringen? Det beror på vem som ska ha den. Höga ersättningsnivåer på vissa försäkringsdelar är viktigt för vissa – smidig översyn i en app är viktigt för andra. I en av de största jämförelserna av hemförsäkringar från de största försäkringsbolagen nämns följande punkter. Det är därmed några av de viktigaste punkterna att jämföra.

hemförsäkring

 • Stölder som sker i bostaden
  En av de mest fundamentala delarna i en hemförsäkring är ersättning som utgår vid stöld från bostaden. Ersättningsnivåerna är högre än om stöld sker utanför bostaden och det finns färre undantag. Generellt ges försäkringsbolagen höga poäng på denna punkt.

 • Stölder som sker utanför bostaden
  Kan du få ersättning för stöld av en dator eller telefon om den blir stulen i skolan? Hur högt belopp ersätts och finns det undantag? Likheten är stor mot punkten ovan men nu gäller det för stölder utanför bostaden vilket brukar ha betydligt lägre ersättningstak.

 • Reseförsäkringen
  Alla hemförsäkringar har en reseförsäkring. Det som skiljer är bland annat om den gäller i 45 dagar eller 60 dagar samt hur höga ersättningsnivåer som finns. Däremot är innehållet generellt mycket lika.

 • Hur värderas elektronik?
  Blir din TV stulen från bostaden får du ersättning – men hur mycket? Försäkringsbolagen värderar elektronik olika beroende på vilken åldersavdrag som sker. Den bästa hemförsäkringen gällande denna fråga har inget åldersavdrag alls.

 • Ansvar och rättsskydd
  Här är det framförallt ersättningsnivåer som varierar. Oftast är självrisken 1500 kr.

 • Övriga tillägg
  ID-skydd, överfallsskydd eller andra tillägg utöver de grunddelar som ingår i hemförsäkring. Dessa kan i vissa fall ingå i grunden och i vissa fall behöver de tecknas som tillval.

Den bästa hemförsäkringen ger därmed ett ekonomiskt skydd inom de delar där du anser det är viktigt. Reseförsäkringen väger tungt – för de som ofta reser utomlands. Men annars är det knappast den avgörande punkten. För vissa är lågt åldersavdrag på elektronik viktigt – andra har inte elektronik för speciellt många tusenlappar. Bäst är att läsa jämförelser och se på vad som skiljer de olika försäkringarna åt. Det blir då lättare att avgöra vilken som passar bäst.

Bästa hemförsäkringen – är ofta dyrare

I jakten på den bästa hemförsäkringen är det lätt att fokusera på ersättningsnivåer och försäkringsdelar. Det är även detta som ofta lyfts upp i större jämförelser. Men det är då viktigt att komma ihåg att ”du får vad du betalar för”. De försäkringar som fått ”Bäst i Test” är även de som ligger i det högre prissegmentet.

Profilbild
Senaste inläggen av Anita Björklund (se alla)