Välj en sida

Ett företagslån kan vara räddningen i en ekonomiskt svår situation eller skapa förutsättningar för en god investering. Men det är inte alltid bästa lösningen. När bör företagslån tecknas – och när bör man söka efter annat alternativ?

Bra anledning att teckna företagslån

 • Investering som ger mer tillbaka
  En ny bakugn till pizzerian, en reklamkampanj eller datorer till kontoret? Det är alla investeringar som förväntas ge mer tillbaka, på lång sikt, än vad lånet kostar. Det gäller här att göra en beräkning om det är värt kostnaden. Hur mycket mer kan investeringen generera intäkter och vad kostar lånet i räntor och amortering?

 • Effektiv marknadsföring
  Att låna till marknadsföring är ovanligt – men det förekommer. Ett företag kan ha god ekonomi men dålig likviditet och vill genomföra en marknadsföringskampanj. Ett lån tecknas och kampanjen kan genomföras med förhoppningen att kampanjen ger tillbaka mer än vad företagslånet kostar.

 • Skapa bättre likviditet
  Företagslån kan tecknas vid dålig likviditet. Är de däremot ofta dålig likviditet bör företaget välja på att sälja fakturor eller försöka förbättra kassaflödet. Ett lån kommer enbart att lösa problemet på kort sikt.

 • Lagerinköp
  Vid större lagerinköp behöver stora summor läggas ut vilket kraftigt påverkar likviditeten. I likhet med investeringar och marknadsföring så tecknas lånet för att kunna tjäna mer.

 • Lösa dyrare krediter
  Kreditkortsskuld, kontokredit och smålån kan lätt skapa stora kostnader för ett företag. Genom att teckna ett större företagslån kan dessa lösas och en lägre ränta samt månadskostnad skapas.

Dålig anledning att teckna företagslån

 • Betala andra lånekostnader
  En av de sämsta orsakerna till att teckna ett lån är för att kunna betala lånekostnaderna på andra lån. Detta skapar bara en negativ skuldspiral där företaget försätts i en mycket svår ekonomisk situation. Då kan det vara bättre att försätta det i konkurs eller rekonstruktion.

 • Om låntagaren inte förstår ”Personlig borgen”
  Lån utan säkerhet tecknas generellt med personlig borgen. Den person som tecknar lånet är då personligt ansvarig för lånet även om det tecknats i företagets namn. Fakturor kommer att ställas till företaget och eventuella inkassokrav kommer även riktas dit. Men skulle inte betalning ske kan hela skulden krävas in från den person som är personlig borgen för lånet. En person bör aldrig teckna ett företagslån med personlig borgen utan att vara helt införstådd med vad detta innebär utifrån ett ekonomiskt ansvar.
Profilbild
Senaste inläggen av Carl-Erik Lindgren (se alla)