Välj en sida

Det finns idag flera olika alternativ för de som vill investera i guld. Allt från att köpa fysiska guldtackor till att handla guld med cfd (certifikat). I jämförelse med många andra alternativ har cfd en rad fördelar.

Handla guld med cfd

  • Alltid en motpart
    Cfd är certifikat som ges ut av en emittent (bank, värdepappershandlare). Handel sker alltså alltid mot emittenten och inte mot andra personer. Det innebär att det alltid går att sälja certifikatet om så önskas. Det finns alltid en motpart i transaktionen. Ägs guld eller aktier behöver en motpart först hittas.
  • Går att handla med hävstång
    Att handla guld med cfd innebär att investering sker i certifikat som följer guldpriset. Du äger alltså inte riktigt guld utan ett värdepapper som följer värdet. Skulle guldpriset gå upp 3 % kommer därmed även värdet på certifikatet öka så mycket. Det innebär även att det är möjligt att handla med hävstång. Det betyder att uppgången/nedgången multipliceras. Är hävstången x5 skulle med en kursförändring på 3 % innebära en kursändring på certifikatet på 15 %.
  • ”Gå kort” eller ”Gå lång”
    Ännu en fördel med att handla guld med cfd är att möjligheten finns att investera i att kursen kommer att gå upp eller ner (gå lång eller gå kort). En person som tror att priset kommer att gå ner tecknar ett säljkontrakt och tjänar därmed pengar om guldpriset faller. På detta sätt finns möjligheten att tjäna pengar även i nedgångar. Detta kan även användas som hedge i en portfölj.

Träna handel med demokonto

Nästan alla handelsplatser som erbjuder kunder att handla guld med cfd har så kallade demokonton. Det betyder att kunden exempelvis får 1 miljon låtsaspengar på kontot som sedan kan investeras på plattformen. På detta sätt går det att lära sig hur handelsplattformen fungerar och prova olika tradingstrategier utan att riskera förlora något eget kapital.

Ofta är det enbart mailadress, telefonnummer och ett lösenord som behövs för att registrera sig för ett demokonto. När personen sedan känner sig trygg i hur handeln fungerar kan ett tradingkonto öppnas på samma handelsplats. Då krävs däremot ID-verifiering så att de är säkra på vem som sätter in pengar och genomför handel. Detta för att minska risken för penningtvätt.

Profilbild
Senaste inläggen av Carl-Erik Lindgren (se alla)