Välj en sida

Vilket hemlarm är bäst?

Alltid när det gäller att välja en investering av något slag kan det löna sig att lägga lite tid på att jämföra vad marknaden har att erbjuda. När det handlar om hemlarm är utbudet stort och det växer hela tiden. På nätet hittar du webbsidor som jämför olika företags utbud. Ta gärna kontakt med konsumentrådgivningen i din kommun för en opartisk presentation. Vad ska man titta på när man jämför?

Kostnaden

Några larmföretag säljer sin utrustning till dig och du får en manual om hur du ska installera larmet. Då står du själv för kostnaden om larmet går sönder. Vanligast är ändå att larmföretaget kommer hem till dig och installerar mot en kostnad, men du äger inte utrustningen. Därefter betalar du en månadsavgift som ser lite olika ut hos företagen. Den avgiften kan innefatta utryckningar, men även support och felsökning av utrustningen. Avtalstiden kan se olika ut. Köper du din egen utrustning har du i regel ingen uppsägningstid. Om du inte äger larmutrustningen så brukar det vara en eller flera månaders uppsägningstid. Det är värt att kolla upp.

Vad ingår i ett hemlarm?

Många av företagens erbjudanden liknar varandra, men det finns några punkter att titta lite närmare på innan du tar ett beslut.

  • Ljuder larmsignalen både inomhus och utomhus
  • Monteras övervakningskameror
  • Ingår kostnaden för väktarutryckning
  • Går väktaren in i bostaden och kollar
  • Kan man köpa till husdjursanpassning
  • Ingår rök- och branddetektor
  • Ingår överfallslarm

Vågar man lita på ett larmföretag

Om företaget är anslutet till Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering SBSC kan du känna dig säker på att det är ett seriöst företag. Även om företaget är seriöst så kan kontakten med dem fungera på lite olika sätt. Du kan ha nytta av att fråga runt bland grannar och vänner om hur de har upplevt kontakten med sitt larmföretag. Fråga hur de uppfattat allt som står i kontraktet. Var det tydligt skrivet eller uppstod det frågetecken? Kvaliteten i kontakten med företaget kan vara det som avgör ditt val.

Blir du garanterat fri från inbrott när larmet är installerat?

Det har visat sig att inbrott sker trots att larm finns på plats. En branschorganisation för hemlarm menar dock att en bostad utan larm löper tre gånger större risk att drabbas av inbrott än den som har ett larm installerat.

Profilbild
Senaste inläggen av Daga Isaksson (se alla)