Välj en sida

Inbrott och objudna gäster i hemmet är något som många oroar sig för. Larm och kamerabevakning blir allt mer vanligt bland privatpersoner men gällande det sistnämna finns regler värda att känna till innan man genomför en installation. Nedan kan du läsa om vad som gäller om du planerar att sätta upp kameror i och vid din fastighet.

Enkla regler för privatpersoner

Kanske har du hört talas om strikta regler kring kamerabevakning och till viss del är det så. På offentliga platser och för företagare finns lagar och regler och dessutom behövs ofta tillstånd. Om man däremot som privatperson vill övervaka sitt hem, sommarstuga, garage eller något annat är det betydligt enklare och inte alls lika krångligt som många tror.

Inom tomtgränsen – Om du planerar att sätta upp kamerabevakning utomhus är det viktigt att det bara är området inom tomtgränsen som bevakas. Du får alltså inte rikta kamerorna mot gatan utanför huset eller mot ett område där allmänheten har rätt att vistas, utan bara på din egen tomt. Var också noggrann med att eventuella grannars tomter och fastigheter inte syns i bild – din tomtgräns är gränsen för bevakningen.

Kameror inomhus – Din bostad är ett privat område och även här kan du sätta upp kameror utan tillstånd. För detta finns inga speciella regler när det gäller hur kamerorna riktas – så länge det bara är inomhusmiljön som syns. Precis som ovan är det inte tillåtet att rikta en kamera exempelvis genom fönstret så att gator eller allmänna områden syns.

Upptagningen är privat – Oavsett om du installerar kamerabevakning inomhus eller utomhus finns en viktig sak att känna till och det är att bevakningen endast får ske i privat syfte. Att sprida filmerna i till exempel sociala medier är inte tillåtet.

Skyltar – Det finns inga regler som säger att man som privatperson måste sätta upp skyltar om att området är kameraövervakat. Däremot kan det vara en god idé eftersom bara det kan vara avskräckande för inbrottstjuvar. Att däremot sätta upp skyltar utan att det finns bevakning är inte tillåtet.

Ökad trygghet

När du känner till vilka regler som gäller kring kamerabevakning kan det vara en god idé att genomföra en installation. Många upplever en ökad trygghet när fastigheten är bevakad men se till att hålla dig inom ramarna för att slippa framtida bekymmer.

Profilbild
Senaste inläggen av Carl-Erik Lindgren (se alla)