Välj en sida

Behöver du låna 10 000 kr för att laga bilen, renovera eller kanske skapa ett oförglömligt bröllop? Oavsett orsak så finns det vissa punkter du bör tänka på för att få lånet så billigt som möjligt.

Billigare avgifter – låna 10000 kr

Med en låneförmedlare får du en jämförelse av flera olika lånebolag på en och samma gång. Skicka in en ansökan och få flera svar inom ett dygn. Det är det enklaste sättet att jämföra ett stort antal banker. Nackdelen är däremot att många låneförmedlare har just 10 000 kr som det lägsta belopp som kan lånas. Därmed är det många av de banker som de samarbetar med som har högre lägsta belopp. Risken finns att bara 2 – 3 olika låneförslag ges.

Jämför effektiv ränta på 10000 kr

Det går att låna 10 000 kr till en ränta på 4 – 6 % men även till närmare 25 %. Men titta inte för mycket på räntan utan välj istället att fokusera på den effektiva räntan. När så ”låga” belopp lånas påverkar uppläggningsavgiften och aviavgiften relativt mycket på effektiva räntan. Detta inte minst om man väljer att återbetala lånet inom ett år. Ett lån med 10 % i ränta kan alltså vara betydligt dyrare än ett lån med 14 % i ränta. Men genom att jämföra effektiva ränta blir det tydligt vad som är billigast.

Låna större belopp

Med disciplin kan du få ner räntan rejält. Detta genom att låna ett större belopp än du egentligen behöver. Orsaken är att de långivare som erbjuder kunderna att låna 10000 generellt har högre räntenivåer. De större bankerna och bättre räntenivåerna hittas däremot vid lånebelopp på minst 20 000 kr. Ett flertal banker med låga räntenivåer har detta som lägsta lånebelopp. Vill du låna 10 000 kr? Låna 20 000 kr istället. Men det krävs då att du gör följande. Ansök om ett lån på 20 000 kr (gärna via låneförmedlare). När pengarna är utbetalda ringer du låneföretaget och ber att få betala tillbaka 10 000 kr direkt. Detta kan de inte neka till då det enligt lag är möjligt att återbetala lån i förväg. Nu har du sedan kvar en skuld på 10 000 kr med betydligt lägre ränta mot om du redan från början lånat 10 000 kr hos en annan långivare.

Profilbild
Senaste inläggen av Marianne Hansen (se alla)