Välj en sida

Om man har samlat på sig ett antal lån av mindre summor – till dessa lån räknas alltså inte till exempel bostadslån – betalar man sannolikt en hel del i ränta. Faktum är dock att det är troligt att den totala kostnaden för räntor för de olika lånen kan minska om man samlar alla lån och krediter hos en kreditgivare. Det finns bra argument för att vara fokuserad när man senare jämför samlingslån.

Fördelar med att samla lån

Det finns flera fördelar med att samla lån utställda av olika aktörer hos endast en kreditgivare. För de flesta är de två nedanstående de mest framstående:

  • Lägre månadskostnad. Detta är den största fördelen med samlingslån. Eftersom varje enskild kreditgivare ofta har uppläggningsavgifter, aviavgifter och så vidare springer kostnaden lätt iväg. Detta är alltså utöver räntan och amorteringen som måste betalas tillbaka.
  • Enklare administration. Eftersom man med ett samlingslån bara får en enda faktura är det betydligt enklare att hålla reda på hur mycket man betalar och hur mycket av skulden som återstår. Det underlättar också när det gäller att undvika att missa betalningar.

Hur man jämför samlingslån

Innan man kan ansöka om ett samlingslån måste man ha en klar uppfattning om vad man betalar i dagsläget. Om man inte redan har en sammanställning av sina lån är en rekommendation att samla alla de senaste låneavierna och gör en lista över dessa. I listan bör inkluderas den aktuella skulden och den effektiva räntan för varje långivare. Det kan också vara bra att lista kontaktuppgifter till samtliga kreditgivare. Med dessa anteckningar går det nu att jämföra alla enskilda lån och hur mycket dessa kostar på en årsbasis.

Den totala kostnaden för de separata lånen är vad som jämförs med kostnaden för ett samlingslån. Ett enkelt sätt att sedan jämföra samlingslån är att använda en jämförelsesajt där många kreditgivare är listade. När man har hittat några alternativ är det bara att ansöka om samlingslån hos dessa. Processen är relativt vanlig och kundtjänsten hos de respektive kreditgivarna är vanligen mycket hjälpsam när det gäller uppläggning av samlingslån.

Senaste inläggen av webmaster (se alla)